ANMA MESAJI : ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU olarak tüm yurtseverlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlarız.

metin, insan yüzü, adam, insan, şapka içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU olarak tüm yurtseverlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlar, saygılarımızı sunarız.

***

Ferruh Demirmen : Eski 19 Mayıs kutlamaları

Link : https://www.renklikesifler.com/yasam/19-mayis-eskiden-boyle-kutlanirdi-nerede-o-eski-19-mayis-kutlamalari-gecmisten-gunumuze-zaman-yolculugu/9414/#close

19 Mayıs eskiden böyle kutlanırdı? Nerede o eski 19 Mayıs kutlamaları … Geçmişten günümüze zaman yolculuğu…

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın bu yıl 104’üncü yılı kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs Bayramı eskiden çok farklı kutlanırdı. Türkiye’nin dört bir yanında stadyumlarda öğrencilerin çeşitli etkinlikleri ile kutlanan eski 19 Mayıs Bayramlarının geçmişten günümüze uzanan yolculuğunu sizler için derledik. 19 Mayıs Bayramı kutlamaları son yıllarda daha farklı kutlanıyor. Peki eskiden 19 Mayıs nasıl kutlanırdı? 19 Mayıs kutlamaları neden kaldırıldı? 19 Mayıs neden statlarda kutlanmıyor? 19 Mayıs bayramı ilk ne zaman kutlandı?  19 Mayıs kutlamaları ne zaman yasaklandı? İşte 19 Mayıs kutlamaları ile ilgili tüm detaylar…

Renkli Keşifler, Mayıs 19, 2023

19 Mayıs eskiden böyle kutlanırdı? Nerede o eski 19 Mayıs kutlamaları… Geçmişten günümüze zaman yolculuğu…

19 Mayıs 1919’da yani günümüzden 104 yıl önce ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Samsun’a ayak basmasıyla Kurtuluş Savaşı’nın fitili ateşlenmiş oldu. Kurtuluş Savaşı Zaferi ve Cumhuriyetin ilanıyla 19 Mayıs Bayramı gençlere armağan edildi…

19 Mayıs Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılarak bütün yurtta her yıl coşkuyla kutlandı. Daha önce İdman Bayramı olarak kutlanan şenlikler ile 19 Mayıs Bayramı 1936’da birleştirildi ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya balandı 20 Haziran 1938’de çıkan bir yasa ile 19 Mayıs, “Gençlik Ve Spor Bayramı” adını aldı. 12 Eylül 1980’den sonra 19 Mayıs, “Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı” adını aldı.

Eski 19 Mayıs kutlamaları

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs Bayramı eskiden orta okul ve lise düzeyindeki öğrencilerin yurt genelinde stadyumlarda görsel şölenleri ile kutlanırdı. Çeşitli koreografilerle kutlanan 19 Mayıs’ta gençler spor ve sanat alanında hünerlerini sergilerdi. Bayrama halk stadyumlara akın eder gençlerin gösterilerini izlerdi. Paraşüt gösterisi kule gösterisi 19 Mayıs kutlamalarında hafızalarda kalan anlardı… Devlet büyükleri stadyumlarda şeref tribününde yerini alır gençleri izlerdi.

 19 Mayıs ilk ne zaman kutlandı?

19 Mayıs daha önceleri İdman Bayramı olarak kutlanırdı. 1938’te çıkarılan kanunla kutlamalar “Gençlik ve Spor Bayramı” adını aldı. Atatürk’ün doğum günü olarak bilinen 19 Mayıs günü etkinliklerin birleştiği tarih oldu. Ancak yurdun farklı illerinde Gençlik Bayramı, Jimnastik Bayramı gibi isimlerle kutlanıyordu. 20 Haziran 1938’te çıkarılan kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” adını aldı.

19 Mayıs kutlamaları neden kaldırıldı?

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi.

19 Mayıs kutlamaları ne zaman kaldırıldı?

Müsteşar Emin Zararsız’ın, 2012 yılında Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer adına İl Milli Eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda, 1 Ekim 1981 tarihli ‘Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ hükümlerinde, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Başkent Ankara ve diğer illerde nasıl kutlanacağı, gösterilerin nasıl yapılacağının belirtildiği hatırlatıldı. Kutlamaların kanun ve yönetmelikte yer almayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edilen yazıda, yine kanun ve yönetmelikte, kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hükmün bulunmadığı kaydedildi.

Yazıda şöyle denildi:

“Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır.”

İşte Eski 19 Mayıs Bayramı kutlamalarından görüntüler….

19 Mayıs eskiden böyle kutlanırdı…

19 Mayıs kutlamalarından eski görüntüler…