Değerli Yurtsever Merhaba,
Araştırma konularına merak duyduğunuzu tahmin ediyorum. Bu nedenle size de tavsiyede bulunayım istedim.
ÖZEL BÜRO GRUBU’nun 451 farklı konuda 5 yıllık çalışma sonucu ortaya çıkardığı Dünyanın en büyük İstihbarat Arşivi projesini dikkatinize sunarım.
İçerik bilgilerini görmek isterseniz aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Değerli Yurtsever,
Dokumantasyon Arşivi meselesine gimeden önce 3-4 paragraf size İSTİHBARAT NEDİR ? NE İŞE YARAR ? NASIL YAPILIR ? KİMLER YAPAR ? Bu konularda biraz bilgi verelim isteriz.
İstihbarat Ne Demek, Ne İş Yapar? İstihbaratçı Kime Denir?
Hem kelime anlamı üzerinden hem de devletin güvenlik gücü kapsamında istihbarat önemli bir kelimedir. Peki, istihbarat ne demek, ne iş yapar?
Günlük yaşamda istihbarat kelimesi sık kullanılan sözcüklerden biridir. Üstelik hem resmi kurumlar kapsamında hem de günlük yaşam içerisinde değerlendirilir.
İstihbarat Ne Demek?
Kelime bazında iki farklı anlamı ile beraber istihbarat kelimesi öne çıkar.
– Yeni öğrenilen haberler ve bilgiler
– Haber alma
Genel olarak birçok değişik konu üzerinden amaca uygun biçimde istihbarat kelimesi kullanılabilir.
İstihbarat Ne İş Yapar?
Ülke adına yapılacak iç ve dış tehditlere karşı önlem almak için, uluslararası çapta yapılacak çalışmalar istihbarat olarak bilinir. Yaşanabilecek olası felaketler ile beraber birçok tehlikeli durum için, önceden detaylı bilgiler elde edilmektedir. Bu durum siyasi ve politik, askeri, ekonomik yere teknolojik gibi birçok farklı unsuru barındırır.
İstihbaratçı Kime Denir?
Devletin istihbarat biriminde çalışan ve ülkenin çıkarları doğrultusunda bilgi aktaran ve bunu değerlendiren kişi istihbaratçı olarak bilinir. Özellikle ülkenin iç ve dış tehlikelerine karşı aldığı bilgi doğrultusunda, buna karşı önlem sağlar.
İstihbarat Çarkı Nedir – Nasıl İşler
İstihbarat Çarkı İstihbarat, kesintisiz olarak süren, bir başka deyişle hiç durmadan devam eden bir süreçtir.
Ham bilgilerin istihbarat haline gelebilmesi için tasnif, kıymetlendirme,yorum ve yayım aşamalarından geçmesi gerekmektedir. Dünya üzerindeki tüm
Kaynak: MİT, “İstihbarat Oluşumu”, http://www.mit.gov.tr/isth-olusum.html, Erişim tarihi: 09 Aralık 2017.
İhtiyacın Tespiti ve Toplama Çalışmalarının Yönlendirilmesi
İstihbarat teşkilatları, ürettiği istihbaratı müşterilerine sunmaktadır. Müşteri ise ihtiyaç duyduğu istihbarat ile ilgili talepte bulunmaktadır. Bu talep doğrultusunda da istihbarat ihtiyacının tespiti aşaması başlamaktadır. Devlet çapında istihbarat oluşturulması halinde müşteri, karar alıcılardır. Karar alıcılar, ihtiyaç duyduğu bilgilerin toplanması için istihbarat teşkilatlarından istekte bulunarak, istihbarat çarkını harekete geçirmektedir.
İstihbaratın diplomasiye de yardımcı olması beklenmektedir. Bundan hareketle istihbarat teşkilatları, diplomatları, dış birim görevlilerini ve dış politika konusunda karar alıcıları bilgilendirme, karar verme ve destekleme görevlerini de üstlenmektedir.
İstihbaratın görevleri arasında herhangi bir çatışma olasılığına karşı, konuya ilişkin olasılık ve fırsatları tespit etmek, devlete karar alma hususunda yardımcı olacak istihbari bilgileri sağlamak, devleti ve vatandaşı koruyarak güvenliği maksimize etmek gibi görevleri bulunmaktadır.
“BİLGİLİ TOPLUM, GÜÇLÜ TÜRKİYE”
Bu sayılan görevler çerçevesinde, öncelikle istihbarat ihtiyacı tespit edilmektedir. Bir başka deyişle istihbarat, bir ihtiyaç ve talep üzerine oluşturulmaya başlanmaktadır. Aksi takdirde her konuya ilişkin bilgi edinmek ve bunları değerlendirerek bir istihbarat haline getirmek gerek bütçe, gerek zaman gerekse de insan kaynağı açısından büyük zorluklar demektir. Hızlı ve etkin bir istihbarat için öncelikle ihtiyacın doğru bir şekilde tespit edilmesi Gerekmektedir.
İstihbarat ihtiyaçlarının doğru tespit edilememesi halinde, gerek insan kaynağı gerekse de zaman anlamında gereksiz kayıp yaşanabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için karar alıcıların talimatları ile istihbarat memurlarının ortak görüşleri doğrultusunda istihbarat tespiti oluşturulmalı ve çarkın birinci evresine geçilmelidir.
Çarkın birinci evresi olan bu süreçte toplama planı hazırlanmakta, bilgi toplama emirleri yayınlamakta ve haber toplama çalışmaları yönlendirilmektedir. Yönlendirmenin yapılmasıyla birlikte artık haberlerin toplanması aşamasına geçilmektedir.
Haberlerin Toplanması
İstihbarat çarkının ikinci evresindeyse, açık ve gizli kaynaklardan haber toplanmaktadır. Açık kaynaklar; gazete, radyo, televizyon, kitap, internet siteleri, blog sayfaları ve sosyal medya hesapları gibi yayınlardan oluşmaktadır. Bu kaynaklar üzerinden istihbarat oluşturulmasıyla açık kaynak istihbarat denilmektedir. Açık kaynak istihbarat, daha az tehlikeli olmakla birlikte, çok daha az maddi kaynak ihtiyacı doğurmaktadır. Açık kaynak istihbaratın en büyük dezavantajı, haberlerin doğruluğunun tespit edilmesinin zorluğudur.
Gizli kaynaklarsa çeşitli istihbarat yöntemleri kullanılarak haberin elde edildiği kaynak olarak adlandırılmaktadır. Haberler, teknik veya insani istihbarat yöntemleriyle toplanmaktadır. Gizli kaynaklardan elde edilecek haberler, görece olarak daha hassas bilgileri içerebilmektedir. Bu sebeple sadece analiz uzmanlarının değil, haberi toplayacak personelin de özel eğitimli olması gerekmektedir. Bir başka deyişle gizli kaynaklardan haber toplamak için daha fazla uzmanlık aleyhine ihtiyaç duyulmaktadır.
Haberlerin İşlenmesi (Değerlendirilmesi)
Açık ve gizli kaynaklardan elde edilen haberler daha sonra bilgi ve belgelerin tasnifi, kıymetlendirilmesi ve yorum aşamasından geçirilerek, değerlendirme süreci başlamaktadır. Değerlendirme sürecinde, karargaha gelen bilgiler doğruluk, önem vb. açılardan ele alınarak bir değerlendirmeden geçmektedir.
Daha sonra küresel ve bölgesel gelişmeler, devletlerin karar mekanizmaları ve süreçleri, ilişkileri, dış politikaları vb. göz önüne alınarak analiz edilmektedir. Analiz, farklı istihbarat teşkilatlarınca ayrı bir süreç olarak da ele alınmaktadır. Haberin değerlendirilmesi sürecine ayrıca haberin işlenmesi de denilmektedir.
İstihbaratın Yayımı ve Kullanılması
Haber, değerlendirme sürecinden geçtikten sonra artık işlenmiştir ve istihbarat niteliği taşımaktadır. Yayım ve kullanım aşamasında istihbarat, zamanında ve etkin bir şekilde müşteriye ulaştırılmaktadır. Karar alıcılar da kendisine sunulan bu bilgileri amaçları doğrultusunda kullanmaktadır. İstihbarat çarkından da anlaşılacağı üzere gizli servisler, karar alıcılara önemli ölçüde destek sağlamaktadır.
İstihbarat, raporlama türlerine göre de değişiklik arz etmektedir. Cari tanımlayıcı istihbarat, temel tanımsal istihbarat ve spekülatif değerlendirme istihbaratı olmak üzere üç çeşit istihbarat türü vardır ve raporlamalar bunlara göre yapılmaktadır. Cari tanımlayıcı istihbarat, üzerinde çalışılan konuya matuf son gelişmelerle ilgili bilgi toplanmasıdır. Cari tanımlayıcı istihbarat, genellikle bir veya iki değişik kaynaktan gelmektedir ve en çok üretilen, en pahalı istihbarat ürünüdür. “Bir süre önce ne oldu?” ve “Şimdi ne oluyor?” gibi soruların cevapları cari istihbarat raporlarında yer almaktadır.
Temel tanımsal istihbarat ise istihbaratın kalbi ve ruhu olarak tanımlanmaktadır.
Temel tanımsal istihbaratın hedefi; sabit veri, malumat ve bilginin toplanmasıdır. Bir ülkenin mevcut askeri kapasitesi, petrol üretimi, komşu ülkelerle ilişkileri gibi konular, temel tanımsal istihbarat raporlarının konusunu oluşturmaktadır. Temel tanımsal istihbarat yapılabilmesi için, ülkenin tarihi, stratejik önemi, politik, ekonomik ve sosyal konumu hakkında bilgi toplanması faydalı olmaktadır.
Spekülatif değerlendirme istihbaratı ise, daha çok geleceğe yöneliktir ve çeşitli öngörülerde bulunmaktadır. Yaklaşılan olaya göre spekülatif değerlendirmeci istihbarat; stratejik, operasyonel ve taktik istihbarat niteliği de taşıyabilmektedir. Bu sebeple özellikle değişik zamanlarda tekrarlayan olayların incelenmesiyle geliştirilen kurallara dayanılarak yapılmaktadır. Örneğin bir ülke rejiminin devrilip devrilmeyeceğine ilişkin analizler, spekülatif değerlendirmeci istihbarat raporlarında yer almaktadır.
İstihbaratın Sınıflandırılması
İstihbaratın bir bilim dalı haline gelmesiyle birlikte,çeşitli sınıflandırmalara gidildiği de görülmektedir.Bu sınıflandırmalardan bazıları temel olarak tüm gizli servislerde aynı şekilde ele alınmaktadır. İstihbarat bugün, sadece askeri alanı değil ekonomi, sosyoloji, teknoloji, siyasi vb. pek çok farklı alanları kapsamaktadır.
İstihbaratı ayrı birer uzmanlık alanı haline dönüştürmek ihtisaslaşmayı da beraberinde getirmektedir. Örneğin aynı gizli servis içinde çalışmakta olan bir kontra terör uzmanı ile İKK uzmanı, aynı seksiyon içinde, farklı alanlarda görev almaktadır. Bir başka deyişle her ikisi de istihbaratçı olmasına karşın, uzmanlık alanları farklılık göstermektedir. Bu da istihbarat faaliyetinin daha etkin yapılmasını sağlamaktadır. İstihbaratı alanlarına, toplama tekniklerine ve ölçeklerine göre sınıflandırmaktadır.
Stratejik İstihbarat
Temel olarak askeri bir terim olan strateji, bir ulus ya da uluslar topluluğunun savaş ya da barış döneminde, benimsenen politikalara en çok desteği verebilmek maksadıyla ekonomik, politik, psikolojik ve askeri güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı olarak nitelendirilmektedir. Strateji ayrıca, askeri kıtaların savaş meydanlarında nasıl konuşlanacağını, nereye hangi yollarla sevk edileceğini
planlamak için kullanılan bir terimdir.
Operasyonel İstihbarat
Operasyonel istihbarat, ilk olarak Prusyalı general Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow tarafından öne sürülmüş bir kavram olup, büyük elçilik ve generallik gibi yüksek mevkide olan ancak nihai siyasi karar alma gücüne sahip olmayan kişilerin yaptığı istihbari faaliyetlerini ele almıştır.Askeri anlamda operasyonel istihbarat,kuvvet komutanına ihtiyaç duyduğu bilginin ulaştırılması için gereken desteğin verilmesi için kullanılmaktadır.
Taktik İstihbarat
Taktik istihbarat, sürmekte olan bir operasyon için gerekli bilgilerin toplanmasıdır. Karşı tarafın amacını, ne yaptığını veya neler yapabileceğini tespit etmek için kullanılmaktadır.İstihbaratçı operasyonun başındaki kişiye, yani yöneticisine aldığı bilgiyi anında gönderir.Askeri anlamda taktik istihbarat, düşman birliklerinin sayısı, silah tipi ve sayısı, bulunduğu coğrafya ve nerede konuşlandığı, örgüt yapısı, malzeme ve teçhizat sayı ve özellikleri, taktiklerinin neler olabileceği, askerin morali, kumanya ve malzeme kalitesi, önceki deneyimleri ve komutanları hakkında toplanan istihbarattır.
Alanlarına Göre İstihbarat
Bu başlık ve alt başlıklarında alanlarına göre istihbarat olarak; siyasi, askeri, ekonomik, sosyal, coğrafi, biyografik, ulaştırma ve iletişim, bilim ve teknik ile siber istihbarat konuları örneklerle açıklanmaya çalışılacaktır.
Her devlet, rakip ve hasım devletlerin mevcut ve olası güç unsurları hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Bu bilgi stratejik istihbarat ile elde edilmektedir. Bir başka deyişle, stratejik istihbarat faaliyetleri sonucu bir ülkenin milli gücü tespit edilebilebilmektedir. Milli güç, bir ulusun bir başka ulus üzerinde baskı uygulamak için kullandığı askeri ya da barışçıl metotlar ve bunlara bağlı baskı gücüdür. Bu güç ulusun tarihi, siyasi, askeri, psikolojik, ekonomik vb. etkenlerine bağlı olarak değişim göstermektedir.
Siyasi İstihbarat
Günümüzde politika ve siyasetle ilgili çeşitli tanımlar yapılmaktadır. siyaset, en büyük kamu tüzel kişiliği olan devletten, küçük bir örgüte kadar tüm örgütleri kapsamaktadır. Ayrıca bir örgütün farklı konulardaki eylem ve planları da o örgütün belirli bir konuya ait izlediği siyaset olarak nitelendirilmektedir.
Siyaset içinde yer alan tüm örgütler ve bu örgütlerin izlediği ve izlemesi olası siyasetini tespit etmek için siyasi istihbarat yapılmaktadır. Siyasi istihbarat yapmadan önce, hedef ülkenin kültürünü, tarihini ve inançlarını iyi bilmek gerekmektedir. Mevcut toplumsal yapı ve ülkenin yönetimi, geçmişe de dayanmaktadır.
Devletin yönetim biçimi, anayasal düzeni, yasa ve kararların alınması sırasında ne gibi engellerin çıkabileceği, siyasi partilerin mevcut ve olası oy oranları gibi konular siyasi istihbaratın faaliyet alanı içinde yer almaktadır. Siyasi istihbaratın konusu olan ögelere ilişkin bilgilere günümüzde gazete, radyo, dergi ve televizyon gibi kaynaklar sayesinde kolayca ulaşılabilmektedir. İnternetin dünya genelinde yayılmasıyla birlikte gerek internet siteleri gerekse de sosyal medya hesaplarını takip ederek daha hızlı bir bilgi toplama faaliyeti söz konusu olmaktadır.
Askeri İstihbarat
Sun Tzu ve Napolyon gibi komutanlar, istihbaratı etkin bir şekilde kullanarak savaş alanlarından galip ayrılmışlardır. Sun Tzu, “Devlet ve usta komutan, casusluk amacıyla ordunun istihbarat gücünü en iyi şekilde kullanırsa, büyük başarılar elde eder. Casus kullanımı, savaşın en önemli unsurudur. Çünkü ordunun hareketleri buna bağlıdır” sözüyle askeri alanda istihbaratın ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.
Ordunun casusluk kanadını en iyi kullanan hükümdar bilgi hükümdar, en iyi değerlendiren komutansa usta konumundadır. Casusluk sonuç getirir. Ordunun harekattaki başarısı casusların becerisi ile orantılıdır. Bilge Komutan Sun Tzu ayrıca iyi bir komutanın, diğer askerlere göre kolaylıkla savaş kazanıp, zafere ulaşmasını da istihbarata bağlamaktadır.
Askeri istihbarat, bir ülkenin askeri kapasitesini, askerin moralini, teknik imkanlarını, muharebe ve savunma gücünü tespit etmek için oluşturulan istihbarattır. Askeri istihbarat sadece düşman hakkında değil, düşmanın bulunduğu kara, deniz, hava, uzay ve siber uzayı kapsayan harekat alanlarını da kapsamaktadır. 19. yy’a kadar askeri istihbaratın daha çok, insani istihbarat ile yapıldığı görülmektedir. Daha ilerleyen dönemlerde, özellikle II.Dünya Savaşı ile birlikte teknik istihbarat da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzdeyse, özellikle siber istihbaratın gelişmesiyle birlikte, mikro saniye hızında bilgi transferi yapılabilmektedir.
Ekonomik İstihbarat
Devletlerin hedeflerine ulaşabilmesi için yeterli ekonomik güce sahip olması gerekmektedir. Bir ülkenin ekonomik gücü refah, mutluluk, güvenlik ve gelişim için kullanılan kaynakların toplam kapasitesi ve bu amaçlar için üretilen değerlerin oluşturduğu sonuçtur. Ekonomik istihbarat, rakip ya da hasım ülkelerin genel ekonomik durumları ile sanayi, ticari, tarım, ham madde, stok, ambargo, dış borç, bağımlılık ve vergi gibi konulara ilişkin, karar alıcıları bilgilendirmek üzere yapılan istihbarattır.
Ekonomik istihbarat ile ülkenin üretim gücü hakkında bilgi edinilebileceği gibi, aynı zamanda dünya ekonomisine sunduğu ürünlerin, pazarı ne kadar etkileyeceği gibi küresel verilere de ulaşmak mümkündür. Ekonomik istihbarat, göreceli olsa da daha ekonomik ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Zira, bir ülkenin ekonomik durumuyla ilgili bilgi almak için açık kaynaklar kullanılabilmektedir.
İstihbaratın elde edilmesi için yüzde 90 oranında açık kaynaklardan faydalanılmaktadır. Ekonomik gelişmelerin tespiti için uydular aracılığıyla çekilen fotoğraflar da önemli derecede yardımcı olmaktadır. Bu fotoğraflar sayesinde yeni oluşturulan alanlar, yeni inşa edilen yapılar ve coğrafi değişimler de o ülkeye ait ekonomik değişimleri gösterebilmektedir.
Evet İstihbarat ve istihbarat faaliyetlerini özetle bu şekilde belirtebiliriz. Şimdi gelelim “İSTİHBARAT ARŞİVİNE”.
Değerli Yurtseverler,
İnternette doğru, tarafsız ve kapsamlı bilgi bulmak kolay iş değildir, siz de çok iyi bilirsiniz. Bu setler sanırım büyük bir ihtiyacı karşılamış olacak. Araştırma ve inceleme faaliyetlerinizde çok yardımcı olacağını zannediyorum. Malum vakit nakittir.
İnsanlar bu kadar yoğun çalışırken ilgilendikleri yada merak ettikleri konulara yeterince zaman ayırıp araştıramıyorlar, bulsalar da ne kadar güvenilir tartışmalı. Bu setler ise 1 tıklama ile sorularınıza cevap verecek içeriğe sahip.
Bildiğiniz gibi Türkiye’de okuma alışkanlığı pek yok. Bir Japon vatandaşı yılda 55-60 civarı kitap okurken, eğitimli bir Türk kitapsever bile yılda en fazla 15 civarı kitap okuyor. ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU Araştırma ekibi bu eksiklikten yola çıkarak yeni bir proje hazırladı.
Değerli Takipçilerimiz,
Sitemizde 451 farklı konuda 50,000 civarında dokuman ve video bulunuyor. Bu konuları detaylı görmek isteyenler ana sayfa üzerinde “SİTE KATEGORİ SEÇİMİ YAPIN !” yazan yere tıklarlarsa (KATEGORİ SEÇ bölümüne) mevcut konuları görebilirler.
Bu konuda bilginiz olmadığını varsayarak size de iletmek istedim. Ancak sınırlı miktarda olduğu için önceliği üyelerimize verdik. Önce üyelere sunacağız, kalan miktarını da kamuoyuna servis edeceğiz.
Hangi set ile ilgileniyorsanız bize yazın detaylı anlatalım. Ya da ekteki dosyaları inceleyebilirsiniz. Satın almanız halinde ÖZEL BÜRO GRUBU’nun araştırma faaliyetlerine de destek olmuş olacaksınız. Peşin teşekkürlerimizle,
451 FARKLI KONUDA İÇERİK, ON BİNLERCE MAKALE, YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZİ, VİDEOLAR SİZİ BEKLİYOR !!!!
ÖNEMLİ NOT : ARAŞTIRMA SETLERİ hakkında İÇERİK BİLGİLERİNİ aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
İNDİRME LİNKİ : https://disk.yandex.com.tr/i/quqyrDSky-EWGw
***
***
ÖNEMLİ NOT : ARAŞTIRMA SETLERİ hakkında AÇIKLAMALARI aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
İNDİRME LİNKİ : https://disk.yandex.com.tr/d/99cczCkol7d2Fw
FİYATLANDIRMA BİLGİSİ
-
Setlerimizi PREMIUM SET olarak alırsanız tek set için 1,000 TL’dir. Setleri ister Flash Diske isterseniz harici bir harddiske kaydedip gönderebiliriz. 256 gigabyte’lık Flash diski yada harici harddiski alıcı temin ederse her set için fiyat 1,000 TL’dir. Flash diski yada harici harddiski biz temin edersek o zaman güncel fiyat bilgisi üzerinden temin edip faturası ile beraber kargolarız.
-
Arzu etmeniz halinde 1 terabyte hacmindeki ARŞİV SETLERİNİ ister 256 GB’lik 4 adet flash diske, isterseniz 1 terabyte’lık harici bir harddiske yükleyip gönderebiliriz. Bu durumda toplam ücreti, 0 hiç kullanılmamış flash disk yada harici harddisk fiyatı + 3,500 TL oluyor. 1 terabyte’lık bir harici harddisk şu anda piyasada Kasım 2023 tarihi itibarı ile ortalama 1,500 TL’den satılıyor.