Eğriboz Adasında Satyrleri Tasvir Eden Mozaik Keşfedildi
Yunanistan’ın Eğriboz adasındaki işçiler, su boru hattı projesi sırasında MÖ 4. yüzyıla tarihlenen bir yerleşimin izlerini ortaya çıkardı.
ARKEOFİLİ
AUG 13 2024
***
Yunanistan’da ortaya çıkarılan 2.400 yıllık çakıllı mozaikte, kuyruklu iki çıplak adamın müzik eşliğinde dans ettiği resimler yer alıyor.
Mozaik taban, antik bir Yunan yerleşiminin bulunduğu Eğriboz adasındaki Eretria kasabasında bir binanın parçasıydı. Yunanistan Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, araştırmacılar evi geç klasik döneme, yani MÖ 4. yüzyılın ortalarına tarihlendirdiler. Çünkü mozaik taban, yakındaki Mozaikler Evi olarak bilinen bir yapıda bulunan başka bir mozaik tabanla oldukça benzerdi.
(İlgili: Eğriboz Adasında Adaklarla Dolu 2.700 Yıllık Sunak Bulundu)
“Mükemmel bir koruma durumunda” olan mozaik, 1.13 metre genişliğinde ve farklı renklerdeki çakıllar kullanılarak, kuyrukları, boynuzları ve sivri kulakları olan iki erkek satyr’i betimleyecek şekilde düzenlenmişti.
İki satyrden genç olanı çifte flüt çalarken, sakallı yaşlı olanı müzik eşliğinde dans ediyor. Renkli desen, “gösterinin figürlerine gerçekçilik ve canlılık katıyor.”
Yunan mitolojisinde, Satyrler; Dionysos, yani şarap, zevk ve “ritüel çılgınlık” tanrısı ile yakından ilişkilendirilen “vahşi yaratıklar” olarak biliniyorlardı.
Mozaiğin yanı sıra, araştırmacılar odanın üç tarafında uzanan “yükseltilmiş harç zemini” de ortaya çıkardılar. Açıklamaya göre, odanın büyük olasılıkla erkekler tarafından iskan edildiği ve mozaikte gösterildiği gibi, eğlenceli toplantılar veya ziyafetler için bir alan olarak kullanıldığı düşünülüyor.
Geç klasik döneme kadar, “lüks özel evler” Eğriboz’da daha yaygın hale gelmişti. Daha fazla kazı çalışması gerekli olsa da, bu evin de yerleşimdeki diğer evlerde olduğu gibi merkezi bir avluya sahip olması muhtemel.
***
Eğer faydalı bulduysanız paylaşabilirsiniz. Arkeoloji haber bülteni