Ölümcül Marburg virüsü nedir ve nerelere yayıldı ??? Tehlike ve Önlemler !!!
Dünya Sağlık Örgütü Ruanda’da salgın riskinin ‘ulusal düzeyde çok yüksek’, ancak küresel düzeyde düşük olduğu uyarısında bulundu.
Ekim 6, 2024 BİLİM
***
Rwanda, Eylül ayı sonunda bildirilen ilk “yüksek derecede virülans” gösteren Marburg virüsü salgınıyla mücadele ediyor.
Perşembe günü itibarıyla, Rwanda’da 11 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Sağlık Bakanı, deneysel aşılar ve tedaviler için klinik denemelerin başlatılacağını açıkladı. Peki Marburg virüsü nedir ve ne kadar endişelenmeliyiz?
Marburg virüsü nedir?
Marburg virüsü, Ebola ile aynı aileden, yani Filoviridae ailesinden (filovirüs) bir virüstür ve Ebola’dan daha ağır olduğu belirtilmektedir.
Bu virüs, kan damarlarının duvarlarına zarar verebilen bir tür ateş olan hemorajik ateşe yol açar. Mayo Clinic’e göre, bu tür ateşe neden olan diğer hastalıklar arasında dengue ve sarı humma da bulunmaktadır.
Marburg
Marburg virüsü ‘ipliksi’ bir yapıya sahiptir ve meyve yarasaları tarafından bulaştırılır [Shutterstock]
Mayo Clinic’e göre, hemorajik ateş iç kanamalara yol açabilir ve bu ölümcül olabilir. Virüs ilk kez 1967’de Almanya’nın Marburg kentinde tespit edildiği için bu adı almıştır. Aynı zamanda Sırbistan’ın Belgrad şehrinde de tespit edilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), vaka ölüm oranını %24 ile %88 arasında tahmin etmektedir. Ortalama olarak, virüse yakalananların yaklaşık yarısı hayatını kaybetmektedir.
WHO’ya göre, bir kişi virüse maruz kaldıktan sonra semptomların ortaya çıkması iki ile 21 gün arasında sürebilir.
“Ölümcül vakalarda genellikle birden fazla bölgeden kanama görülür,” WHO’nun internet sitesinde belirtilmekte olup, kanamanın genellikle beş ila yedi gün içinde başladığı eklenmiştir.
Kusma ya da dışkıda kan görülmesi, burun, diş etleri ve vajinadan kanamayla birlikte olabilir. Şiddetli vakalarda ölüm, semptomların ortaya çıkmasından sekiz ya da dokuz gün sonra gerçekleşebilir.
George Mason Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi’nde küresel sağlık ve epidemiyoloji profesörü olan bulaşıcı hastalık uzmanı Amira Roess, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bu virüs nedeniyle daha ağır hastalık ve ölüm riski altında olduğunu belirtmektedir.
fruit bat
Dünya Sağlık Örgütü’nün Ekvator Ginesi’nde ilk Marburg hastalığı salgınının doğrulandığını açıkladığı 29 Temmuz 2023 tarihinde bir meyve yarasası kafesinde baş aşağı asılı duruyor [Bob Child/AP]
Belirtiler nelerdir?
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, Marburg virüsü belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, yorgunluk, iştah kaybı, kanama ve gastrointestinal belirtiler yer alır.
Marburg virüsü nasıl bulaşır?
Bazı kişiler, madencilik yapılan alanlarda veya mağaralarda bulunan ve virüsü taşıyan bir tür meyve yarasası olan Rousettus yarasalarıyla temas ettikten sonra Marburg virüsüne yakalanmıştır.
Rwanda’daki salgının kaynağı henüz netleşmemiştir.
Bir kişi virüse yakalandığında, vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla diğerlerine bulaştırabilir. WHO’ya göre, vücut sıvılarıyla kirlenmiş yüzeyler (çarşaflar veya giysiler gibi) de virüsün yayılmasına neden olabilir.
CDC’ye göre, virüs hava yoluyla bulaşmamaktadır.
Rwanda’daki durum nedir?
Rwanda’da şu anda 36 teyit edilmiş Marburg vakası bulunmaktadır ve 25 kişi izole bir şekilde tedavi edilmektedir.
WHO’ya göre, 30 Eylül itibarıyla 26 teyit edilmiş vakanın %70’i, isimleri açıklanmayan iki sağlık tesisindeki sağlık çalışanlarıdır.
Roess, “Düşük kaynaklı sağlık tesislerinde enfeksiyon kontrolü yeterli olmadığında sağlık tesislerinde salgınlar görmek olağandışıdır,” demiştir.
Ayrıca, Rwanda hükümeti, bilinen vakalarla temas eden 300 kişiyi izlemektedir.
Marburg virüsü nereye yayıldı?
Rwanda Sağlık Bakanlığı, 27 Eylül’de Marburg virüsünün son salgınını teyit etmiştir.
Şu anki salgın sadece Rwanda’da rapor edilmiştir.
Almanya’da ise, Frankfurt’tan Hamburg’a trenle seyahat eden iki yolcu, virüse yakalandıklarından şüphelenip doktorlarla iletişime geçtiğinde, virüsün Almanya’ya da yayılmış olabileceğinden korkuluyordu. Ancak her iki kişi de yapılan PCR testi sonucunda negatif çıkmıştır.
Son yıllarda Batı Afrika’da ve diğer bölgelerde küçük çaplı salgınlar yaşanmıştır. Örneğin, 2021’de Gine’de, 2022’de Gana’da ve 2023’te Tanzanya ile Ekvator Ginesi’nde salgınlar bildirilmiştir.
Bu salgınlar hızlıca kontrol altına alınmıştır. Ekvator Ginesi’nde 17 doğrulanmış vaka ve 23 olası vaka bildirilmiştir. WHO’ya göre, 17 doğrulanmış vakanın 12’si ve olası vakaların tamamı hayatını kaybetmiştir. Tanzanya’da ise, bir olası vaka ve sekiz doğrulanmış vaka görülmüş, bunların beşi ölümle sonuçlanmıştır.
CDC’ye göre, Gine’deki tek vaka hastanın ölümünden sonra teşhis edilmiş; Gana’da ise üç vaka görülmüş, bunlardan ikisi ölümle sonuçlanmıştır.
Roess, “Bir bölgede ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalığın, küresel bir sorun haline gelme potansiyeli taşıdığını biliyoruz,” demiştir.
Marburg virüsü ne kadar tehlikeli?
WHO, bu salgının ulusal düzeyde “çok yüksek”, bölgesel düzeyde “yüksek” ve küresel düzeyde “düşük” risk taşıdığını değerlendirmiştir.
Aşı veya tedavi var mı?
Virüs için henüz onaylanmış bir aşı veya tedavi bulunmamaktadır.
Rwanda Sağlık Bakanı Sabin Nsanzimana, ülkenin hızla bir aşı geliştirmeye çalıştığını açıklamıştır.
WHO, bazı aday aşıların üretildiğini belirtmiştir. Bu aşılar arasında, Uluslararası AIDS Aşı Girişimi (IAVI) tarafından geliştirilen ve Sabin Aşı Enstitüsü’nün Rwanda hükümetiyle iş birliği yaptığı aşılar yer almaktadır.
COVID-19 aşısını geliştiren Oxford Üniversitesi ekibi, bu yaz Birleşik Krallık’ta Marburg aşı adayı için bir deneme başlatmıştır ve COVID aşısıyla benzer bir teknoloji kullanmaktadır.
WHO, Kanada hükümeti ve Avrupa Birliği’nin Sağlık Acil Durum Hazırlık ve Müdahale Kurumu (HERA) ile iş birliği içinde aşı denemeleri için fon sağladığını Reuters’a açıklamıştır.
Teşhis edilen hastalar, belirtilerini hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar kullanmalı ve iyi bir şekilde hidrasyona dikkat etmelidir.
Marburg virüsünden nasıl korunulur?
Roess, “Yapılacak en iyi şey hijyene dikkat etmek ve hasta olan bireylerle teması sınırlamaktır,” demiştir.
Virüs belirtileri gösteren kişilerle temas halinde maske takılmasını ve enfekte olma olasılığı bulunan kişilerle yiyecek paylaşılmamasını önermiştir.
“Virüse maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, diğer insanlarla temasınızı sınırlandırın, semptomlarınızı izleyin ve yerel sağlık görevlisine veya sağlık bakanlığı yetkilisine bildirin,” diye eklemiştir.
Roess, çoğu hastalık salgınında durumun zor olduğunu, çünkü dünya genelindeki birçok sağlık tesisinin, kaç kişinin enfekte olduğunu düzgün bir şekilde izlemek için kaynaklara sahip olmadığını söylemiştir.
“Küresel topluluğun, önleyici aktif izleme ve diğer programları finanse etmek için birlikte çalışması çok önemlidir. Eğer bu durumu ciddiye almazsak, daha fazla insan hayatını kaybedecektir.”
Marburg salgınları neden daha sık görülüyor?
1967 ile 2017 yılları arasında 50 yıl boyunca 13 salgın kaydedilmiştir.
2021’den bu yana ise beş salgın kaydedilmiştir ve bu durum salgınların daha sık hale geldiğini göstermektedir.
Roess, birkaç sebepten dolayı salgınların ve vaka sayısının artmaya devam edeceğini söylemiştir.
“Birincisi, insanlar dünya genelinde yaban hayatıyla daha yakın temasa geçiyor,” demiştir ve hem yaban hayatının hem de insanların birbirleriyle temas etmeye uyum sağladığını, bu temas korkusunun azaldığını eklemiştir.
Ayrıca, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların ve bağışıklık sistemini zayıflatan durumların artışı nedeniyle vaka sayılarının yükseldiğini belirtmiştir. Bu durumlar, insanların virüse yakalanma olasılığını artırmaktadır.
Teknolojik ilerlemeler sayesinde, bu tür rahatsızlıklara sahip kişiler daha uzun yaşamakta, “bu harika bir şey, ancak bu aynı zamanda patojenlere maruz kaldıklarında hastalanma olasılığı daha yüksek olan daha fazla insan olduğu anlamına geliyor,” diye eklemiştir.
Virüsün yayılma olasılığının, sınırlı sağlık altyapısına sahip yerlerde daha yüksek olduğunu vurgulamıştır. “İnsanlar, çok hastalandıklarında sağlık hizmeti almak için başvuracaklardır. [Bu noktada] büyük miktarda virüs saçıyor olabilirler.” Bu da bulaşma olasılığını artırmaktadır.
***
Kaynak site: AL JAZEERA