Sinan Bakioğlu : Hindistan istihbaratı neden Kanada’da suikast yaptı ???
SİNAN BAKİOĞLU
27 ARALIK 2024
***
VİDEOYU BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.
Hindistan’ın ulusal güvenlik, iç istikrar, terörle mücadele ve dış istihbarat konularından sorumlu bir istihbarat teşkilatı ağı bulunmaktadır. Hindistan’ın şu anda iki tane birinci sınıf istihbarat teşkilatı var: R&AW (dış istihbarat) ve İstihbarat Bürosu (iç istihbarat). Ancak bakanlıklar bünyesinde de istihbarat teşkilatları var ve her birinin görev tanımı farklı. Detayları ile aktardık.
İstihbarat Büro’su en eski istihbarat birimidir. Bağımsızlık öncesi dönemden beri varlığını devam ettiriyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren teşkilat (IB) 1887’de kuruldu. Personelini Hindistan Polis Teşkilatı (IPS), Hindistan Gelir Servisi (IRS) ve ordu gibi kolluk kuvvetlerindeki kurumlardan sağlıyor. Hindistan’ın istihbarat teşkilatları kurmada tutarlı bir yaklaşımı olmadığı görülebilir. İstihbarat teşkilatlarını yalnızca başarısızlıklardan sonra veya kritik bir durum ortaya çıktığında kurdu. 2008 Mumbai Saldırıları’ndan sonra istihbarat yapılanmasına yeni bir düzen verildi.
İstihbarat teşkilatlarının kurulması genellikle stratejik bir planın ya da uzun vadeli bir vizyonun sonucu olmamıştır. Hindistan’da R&AW’ın (Research and Analysis Wing) oluşturulması, 1962’deki Çin-Hindistan Savaşı’nda alınan yenilgi, 1965’teki Hindistan-Pakistan Savaşı ve 1966’da yaşanan Mizo isyanı gibi olayların ardından gündeme gelmiştir. Bu gelişmeler, dış istihbarat toplama sorumluluğunun Hindistan İstihbarat Bürosu’ndan (IB) alınarak, bu amaçla yeni bir yapı olan R&AW’a devredilmesine yol açmıştır. 2023 yılında Kanada’da işlenen Nijjar suikastı, Kanada-Hindistan ilişkilerinde ciddi gerilime yol açan ve dünya gündeminde geniş yankı bulan bir olay oldu. Nijjar, önde gelen bir Sih lideriydi. Sih toplumunun bağımsızlık talebi olan Khalistan hareketinin bir destekçisi olarak tanınıyordu
Hindistan istihbaratı, Bangladeş’in bağımsızlık sürecinde de kritik bir rol oynadı. R&AW’ın sağladığı destek, Mukti Bahini’nin daha organize ve etkili bir direniş hareketine dönüşmesini sağladı. Ayrıca Hindistan’ın Pakistan’a karşı kazandığı askeri zaferde R&AW’ın sağladığı istihbarat belirleyici oldu. Ayrıca Çin ile yaşanan Tibet Sorunu’nda da önemli bir yeri vardı. Devam eden savaşlarda Hint ordusuna destek sağladı ve Tibetli mültecilerin Hindistan’a girişini sağladı. Nasıl bir yapılanma görülüyor? Çin ve Pakistan ile hangi sorunlar yaşandı? 2008 Mumbai Saldırıları’ndan sonra ne değişti? Hindistan istihbaratı güçlü mü? Kaç farklı teşkilata sahip? Tüm bunlar ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.