DEMOKRASİ DOSYASI /// Bir Küçük Özgürlük Meselesi : Dünden Bugüne Demokrasinin Tarihi
Bir Küçük Özgürlük Meselesi : Dünden Bugüne Demokrasinin Tarihi
YAZAR : EDİTÖRYAL – 4 KASIM 2023 POLİTİKA
Demokrasinin tarihi bilineceği üzere antik Yunan dünyasına kadar uzanır. Yunanca; “Demos” ve “Kratos” sözcüklerinin birleştirilmesi ile türetilen demokrasi kavramı, halkın gücü anlamına gelir. Sözcüğün etimolojik kökeninden de anlaşılacağı üzere demokrasi, temel olarak halkın iradesine dayanan bir yönetim biçimidir. Bununla birlikte demokrasiye benzer yönetim biçimlerinin, avcı-toplayıcı dönemde dahi toplumlar nezdinde kullanıldığı biliniyor. Her ne kadar demokrasinin tarihi böylesine köklü ve uzun bir geçmişe sahip olsa da günümüzde en çok tartışılan yönetim biçimlerinden biridir. İşte doğrusu ve eksiklikleriyle dünden bugüne demokrasinin yolculuğu!
Demokrasi Nedir?
Bununla birlikte demokrasinin tanımı, tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de tartışma konusudur. Dolayısıyla demokrasinin tarihi içerisinde kesin, pekin ve net bir tanımla anlatıldığı herhangi bir dönem yoktur. Bu durumun en temel sebebi ise; demokrasinin tarih sahnesinde birçok farklı uygulamaya ev sahipliği yapması ve günümüzde farklı tanımlarla anılıyor olmasıdır.
Tüm bunlara rağmen demokrasi, en geniş anlamıyla halkın devlet yönetimine katıldığı bir yönetim biçimi olarak tanımlanabilir. Bu geniş tanımın yanı sıra demokrasiyi; “azınlık haklarının güvencesi”, “çoğunluğun yönetimi”, “sosyal eşitliğin yönetimi” gibi yan tanımlarla genişleterek ifade etmek de mümkündür.
Demokrasinin Tarihi
Antik Yunan’da Polis Devleti Demokrasisi
Demokrasinin özünün keşfedilmesi açısından sisteminin en kusursuz uygulaması olan Atina’daki demokrasi anlayışının doğru şekilde analiz edilmesi gerekir. Yaklaşık olarak M.Ö. 4 ve 5. Yüzyılları kapsayan bu süreçte, Atina’nın nüfusu yaklaşık olarak 250.000-300.000 düzeyindedir. Söz konusu nüfusun yaklaşık olarak 3’te1’i yani 100.000’i Atina’da doğmuştur.
Yabancılar ve oy kullanma hakkı bulunmayanlar çıkarıldığında Atina’da uygulanan demokraside söz sahibi olan yurttaşların toplam sayısı tahmini olarak 30.000 civarındadır. Bu durum ise; genel anlamıyla doğrudan demokrasi olarak kabul edilen ve demokrasinin en eşsiz uygulaması olarak bilinen Atina’daki demokrasinin yurttaş nüfusu ile doğrudan ilişkili olduğunu gösterir.
Roma İmparatorluğu Döneminde Demokrasi
Demokrasinin beraberinde getirdiği haklar, Roma döneminde büyük oranda belli bir sınıfın tekelindedir. Dolayısıyla Roma İmparatorluğu döneminde uygulanan demokrasi, elit bir grubun haklarını ve çıkarlarını savunan, çoğunlukla sınıflara göre hakların tanındığı, eşitlikten uzak bir görünüm çizen yönetim biçimidir.
Demokrasinin Dönüm Noktası: Magna Carta
Fakat daha önceki dönemlerde olduğu gibi demokrasi yine tam anlamıyla toplumun tamamı tarafından içselleştirilememiş, devletin gücü ile halkın büyük bir bölümünün seçimlere katılması engellenmiştir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Magna Carta, demokrasinin yayılarak günümüzde insan haklarının gelişiminde rol oynamasını sağlayan en önemli itici kuvvet olarak anılır.
Fransa ve ABD’deki Özgürlük Bildirgeleri
1789 İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi ise Fransa’da Avrupa’nın bugün elde ettiği ileri demokrasi bilincinin temellerini oluşturan en önemli gelişmedir. Fransız Devrimi ile birlikte gelen bu özgürlük çağrısı, krallıkla yönetilen Fransa Devletinde seçimlerin uygulanmasıyla sonuçlanmıştır. Fakat Fransız Devrimi de demokrasinin en doğru ve ikonik uygulamalarından birine ön ayak olmamıştır.
Söz konusu bildiri ile birlikte Fransa’da uygulanan seçimler, sadece halkın seçeceği parlamento ile sınırlı tutulmuştu. Yönetim gücü ve erk, aynı zamanda kralla paylaşıldı. Daha sonra Napolyon’un tekrardan Fransa’da devlet gücünü elde etmesiyle birlikte demokrasiden önemli ölçüde uzaklaşıldı ve bu durum ise bir başka dönüm noktasının kapılarını araladı.
Demokrasiye Yöneltilen Eleştiriler
Aradan geçen 2500 yıla rağmen demokrasi, günümüzde de tıpkı Platon’un yaptığı eleştiriler gibi liyakat eksikliği ile anılıyor. Öte yandan toplumun büyük çoğunluğuna, bu çoğunluğun dini, milli, inanç temelli duygularına hitap eden yöneticilerin demokrasilerde güç kazandığı eleştirisi de güncel demokrasi eleştirileri arasındadır.
Tags istihbarat