Peru’da Moçe Kraliçesi’ne Ait 1.300 Yıllık Taht Odası Bulundu
Peru’da antik Moçe uygarlığından bir kraliçenin taht odası gün yüzüne çıkarıldı. Bulgu, “cinsiyet rollerini altüst eden bir keşif” olarak yorumlandı.
Devrim Beyaz
5 Kasım 2024
***
Peru’da antik Moçe uygarlığından bir kraliçenin taht odası gün yüzüne çıkarıldı. Bulgu, “cinsiyet rollerini altüst eden bir keşif” olarak yorumlandı.
Taht odasının duvarlarında kraliçeyi betimleyen detaylı freskler bulunurken taht üzerinde ise yeşim taşları ve insan saçı kalıntılarına rastlandı.
Peru’daki arkeologlar, henüz kraliçenin iskelet kalıntılarını bulamamış olsalar da bir kadın Moçe hükümdarını tasvir eden duvar resimleriyle boyanmış 1.300 yıllık bir taht odası gün yüzüne çıkartmayı başardı.
Arkeologlar yaptıkları açıklamada, Pañamarca arkeolojik alanında bulunan bu taht odasının M.S. 7. yüzyıla, Moçe halkının bölgede geliştiği döneme tarihlendiğini söyledi. Yaklaşık olarak M.S. 350 ile 850 yılları arasında Kuzey Peru’da hüküm süren Moçeler, gösterişli binalar ve mezarlar inşa etmelerinin yanı sıra insan yüzlerini tasvir eden seramikler gibi karmaşık sanat eserleri yapmalarıyla da tanınıyor.
Peru’da Gün Yüzüne Çıkartılan Moçe Kraliçesi’nin Taht Odası Yankı Uyandırdı
İnkalar öncesi Peru’da kadın hükümdarların varlığı bilinmesine rağmen “Pañamarca’da ya da antik Peru’nun başka bir yerinde daha önce bir kraliçe için taht odası görülmediği” de bildirildi.
Tahtın kerpiçten yapıldığı ve yeşil taş boncuklarla süslendiği aktarılırken yapıda insan saçı kalıntıları bulunduğu da aktarıldı. Bununla beraber saçın kraliçeye ait olabileceği görüşü olsa da araştırmacıların öncelikle saç üzerinde DNA testleri yapması gerekiyor.
Taht odasının sütunlarında, duvarlarında ve hatta tahtın üzerinde hükümdarı tasvir eden duvar resimleri yer alıyor. Freskler, kraliçeyi çeşitli şekillerde tasvir ediyorlar. Çizimlerin birisinde kraliçe taç giymiş ve kadeh kaldırırken gösteriliyor. Bir diğerinde ise taç giymiş asa taşırken ona bir grup erkek asker kumaş getiriyor. Bir başkasında tahtında oturuyor ve yarı insan yarı kuş gibi görünen bir kişiyle konuşuyor.
Kraliçenin mezarı ve iskeleti ise henüz bulunamadı. Denver Doğa ve Bilim Müzesi Antropoloji Direktörü ve ilgili kazının lideri Michele Koons verdiği demeçte, “Şu anda bir mezara dair herhangi bir kanıtımız yok,” ifadesini kullandı. Koons, kraliçenin mezarı bölgede mevcutsa, muhtemelen bir noktada yağmalanmış olduğuna da dikkat çekti.
Öte yandan kraliçenin ne tür bir krallıkta, ne kadar süre hüküm sürdüğü de net değil. Koons şu ifadeleri kullandı:
“Moçe halkının siyasi organizasyonunun doğası, Moçe çalışmalarında yeni bir alan. Moçe kültürünün birbiriyle etkileşim hâlinde olan bağımsız yönetimlerden oluştuğuna dair kanıtlar var.”
Kazı lideri ayrıca bu yönetimlerin benzer dini fikirleri ve sanat tarzlarını paylaşmış olabileceğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan Moçe kültüründe kadınların yönetici pozisyonunda olması sıradışı bir durum değildi. Antik Moçe uygarlığında ve onun ardından gelen diğer Kuzey Peru hanedanlarında kadın liderlere rastlanıyordu.
Kadın yöneticilere dair çoğu kanıt ise onların mezarlarından geliyor. 2006 yılında Huaca El Brujo’da, gösterişli mücevherler, süs eşyaları ve sopa ve atlatl gibi silahlarla gömülmüş bir kadına ait mumya gün yüzüne çıkartılmıştı. Bu mezarın yüksek tabakadan bir kişiye, büyük ihtimalle de bir yöneticiye ait olduğu düşünülüyor.
Peru’da Önyargılar Yıkılıyor
Koons, arkeologların üst kesimden kadınların mezarlarını büyük olasılıkla yanlış tanımladıklarını da dile getiriyor:
“Yüksek statüden Moçe erkeklerinin mezarları çoğu zaman lord mezarı olarak anılırken kadınların mezarları ise rahibe mezarı olarak tanımlanmıştır.”
Koons, bazı rahibelerin aslında yönetici olabileceği kanısını paylaşıyor.
Columbia Üniversitesi’nden sanat tarihçisi Lisa Trever ise Pañamarca’nın kendilerini şaşırtmaya devam ettiğini dile getirirken şu ifadeleri kullanıyor:
“Yalnızca ressamlarının sonsuz yaratıcılıklarıyla değil aynı zamanda eserleriyle de antik Moçe dünyasındaki cinsiyet rollerine dair beklentiler altüst ediliyor.”
İlginizi Çekebilir: 2.000 Yıllık Gizemli Mezarın Savaşçı Bir Kadına Ait Olduğu Ortaya Çıktı
Siz Peru’daki bu 1.300 yıllık taht odası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Live Science, The Art Newspaper